Oxymel – brzmi dziwnie, ale to znana już w starożytnej Grecji mieszanka octu owocowego i miodu stosowana w celach leczniczych. Dzisiaj chcę Cię zachęcić do zadbania o odporność (bo zima, czy chcemy tego, czy nie nadejdzie, a z nią katary i przeziębienia).

Wersja do nastawiania której cię zachęcam, nazywana jest potocznie ognistym cydrem. Brzmi nieźle, co? Rozgrzewa, pomaga chronić się przed przeziębieniem i grypą lub łagodząc objawy, jeśli już się zachorowało. Będzie także poprawiać trawienie.

Oxymel – czego będziemy potrzebować?

– Octu jabłkowego (możesz zrobić sam/sama — potrzeba jabłek — mogą być ogryzki, przegotowanej wody i cukru i jakiś miesiąc, albo kupić ocet jabłkowy w sklepie — ważne, żeby był to tzw. ocet żywy)

– cebuli

– czosnku

– chrzanu w korzeniu (ja dałam suszony, bo taki mi został po robieniu ogórków małosolnych)

– chili

– imbiru

– miodu (płynnego), ale to za miesiąc.

Oprócz tego potrzebujesz jeszcze słoika z zakrętką.

Rzecz jest banalnie prosta — kroimy warzywa na grube kawałki, wkładamy do słoika, zalewamy octem. Warto zmierzyć ile octu wlaliśmy, bo za miesiąc będziemy dodawać miód (30-40% ilości wlanego octu). Odstawiamy w ciemne miejsce co najmniej 2 tygodnie a najlepiej miesiąc.

Nie ma żadnego konkretnego przepisu — ważne jest działanie terapeutyczne warzyw i ziół. Do wersji podstawowej możesz dodać cytrusy, tymianek, kurkumę, rozmaryn, szałwię, oregano…

Po miesiącu ocet odcedzamy, warzywa wyciskamy (zostało w nich dużo dobra). Do płynu dodajemy miód. Przelewamy do czystych butelek.

Zapobiegawczo pijemy 1 łyżeczkę do 1 łyżki dziennie z ciepłą wodą. Leczniczo 1 łyżeczka – 3 razy dziennie. Można też użyć ognistego cydru do sosów albo do frytek.

Co na to dietetyka medycyny tybetańskiej?

Przeanalizowałam sobie ten skład z punktu widzenia dietetyki medycyny tybetańskiej. Ognisty cydr będzie dobroczynnie działał dla osób z problemami albo charakterystyką Lungu/wiatru i Pekenu/ziemi+wody.

– Rozgrzewa (to częsta bolączka osób z Lungiem),

– Buduje ogień trawienny, czyli super dla Pekenu, któremu często doskwiera niestrawność.

-Topi śluz i “oponki”, czyli także problemy pekenowe.

Kto powinien uważać? Osoby z aktywnymi problemami nadmiaru Tripy, czyli ognia — zgaga, refluks, itp…

Czy można zamienić miód w oxymelu na coś innego? Moim zdaniem nie — melasa i syrop klonowy, że o cukrze nie wspomnę, nie mają w tym przypadku pożądanych właściwości, w przeciwieństwie do miodu, który jest świetny na problemy pekenowe, w tym śluz. Mam w domu dwa słoiki miodu — faceliowy i lipowy. Do oxymelu wybiorę, ten drugi, bo bardziej rozgrzewa, ale Ty możesz wybrać jaki chcesz.


Zachęcam Cię bardzo do robienia sobie takich prostych receptur domowych. Domowy ocet jabłkowy jest u mnie standardem. Używam go do zasmażanej kapusty czerwonej, do zakwaszania barszczu ukraińskiego, albo buraczków zasmażanych, no i do płukania włosów. Wczoraj nastawiliśmy z Maćkiem ocet winny. A na przyszły rok (bo już teraz za późno) planuję ocet balsamiczny z czarnego bzu…


A co gdybyś…

Być w równowadze, dietetyka medycyny tybetańskiej, zdrowie energia witalność, konsultacje online

Mogła/mógł jeść wszystko, na co masz ochotę. Co, gdybyś zasypiała/zasypiał, jak niemowlę i a rano budziła/budził się wypoczęta/wypoczęty ponieważ stres przestałby być dłużej problemem? 
Mogłabyś/mógłbyś w życiu więcej… Zdrowie, energia, witalność, spokój, lepsze relacje z otaczającym Cię światem. Większa odporność na stresWięcej energii. Mogłabyś/mógłbyś spełniać swoje najdziksze marzenia.