Szparagi, to moje ulubione warzywo wiosenne, jadam je niemal codziennie. Gotowane i polane bułką tartą, pieczone. Zielone, oliwkowe, fioletowe (najlepsze ze wszystkich). Zachęcam Cię do jedzenia szparagów. Dlaczego? Jest na nie teraz sezon. Są pyszne, a poza tym są zdrowe (zwłaszcza dla kobiet).

Dla kogo szparagi?

Potrzebujesz wzmocnienia składników ciała, czyli np.: masz już swoje lata, jesteś bardzo chuda/chudy, masz słabe trawienie, itd.

Chcesz zregenerować organizm i odmłodzić ciało

Masz dużo śluzu w ciele

Odchudzasz się, albo masz wysoki cholesterol

Masz słabe nerki i często sikasz…

Masz słabą odporność i często chorujesz…

Starasz się o dziecko, albo masz problemy z zajściem w ciążę (z przyczyn medycznych – twoje płyny reprodukcyjne są słabe)

Szparagi, idealne warzywo dla kobiet

Szparagi szczególnie polecane są dla kobiet.

Pomagają na bóle menstruacyjne.

Regulują cykl.

Pomagają w objawach menopauzy.

Podnoszą libido.

Jakie szparagi, dla kogo?

Białe szparagi będą budowały element ziemi, czyli bardziej będą wzmacniały ciało, a mniej odchudzały, będą miały za to działanie uspokajające). Dobre dla Lungu i Tripy.

Zielone szparagi będą bardziej w energii wiatru, czyli będą odchudzały, usuwały śluz itd.). Dobre dla Pekenu.

To co osobiście robię od ubiegłego roku i żałuję, że późno na to wpadłam. Zamiast wyrzucać zdrewniałe końce szparagów, zamrażam je, a po sezonie szparagowym dodaję do bulionu. I tym prostym sposobem mogę się cieszyć dobroczynnymi właściwościami szparagów przez cały rok.

Szparagi polecają się na obiad 🙂