Szparagi, to moje ulubione warzywo wiosenne, jadam je niemal codziennie. Gotowane i polane bułką tartą, pieczone. Zielone, oliwkowe, fioletowe (najlepsze ze wszystkich). Zachęcam Cię do jedzenia szparagów. Dlaczego? Jest na nie teraz sezon. Są pyszne, a poza tym są zdrowe (zwłaszcza dla kobiet).
Dla kogo szparagi?
Potrzebujesz wzmocnienia składników ciała, czyli np.: masz już swoje lata, jesteś bardzo chuda/chudy, masz słabe trawienie, itd.
Chcesz zregenerować organizm i odmłodzić ciało
Masz dużo śluzu w ciele
Odchudzasz się, albo masz wysoki cholesterol
Masz słabe nerki i często sikasz…
Masz słabą odporność i często chorujesz…
Starasz się o dziecko, albo masz problemy z zajściem w ciążę (z przyczyn medycznych – twoje płyny reprodukcyjne są słabe)
Szparagi, idealne warzywo dla kobiet
Szparagi szczególnie polecane są dla kobiet.
Pomagają na bóle menstruacyjne.
Regulują cykl.
Pomagają w objawach menopauzy.
Podnoszą libido.
Jakie szparagi, dla kogo?
Białe szparagi będą budowały element ziemi, czyli bardziej będą wzmacniały ciało, a mniej odchudzały, będą miały za to działanie uspokajające). Dobre dla Lungu i Tripy.
Zielone szparagi będą bardziej w energii wiatru, czyli będą odchudzały, usuwały śluz itd.). Dobre dla Pekenu.
To co osobiście robię od ubiegłego roku i żałuję, że późno na to wpadłam. Zamiast wyrzucać zdrewniałe końce szparagów, zamrażam je, a po sezonie szparagowym dodaję do bulionu. I tym prostym sposobem mogę się cieszyć dobroczynnymi właściwościami szparagów przez cały rok.
Szparagi polecają się na obiad 🙂